A méhviasz természetes viasz, melyet a mézet termelő méhek állítanak elő. A méhviaszt apró pelyhek formájában, a 12 – 17 napos fiatal dolgozók választják ki a potrohuk hasi oldalán lévő mirigyekből. A kiválasztott méhviasz teljesen átlátszó, de fehér színt kap azután, hogy a méhek rágással képlékennyé teszik. A végső sárgás-barnás színt a pollenben található olajok miatt, valamint a propolisz hatására nyeri el. A mirigyek által kiválasztott méhviasz-pelyhek körülbelül 3 mm szélesek és 0,1 mm vastagak, így körülbelül
1100 db kell belőlük 1 g. méhviasz előállításához.
A háziméh
a lép építőanyagaként alkalmazza a méhviaszt, melyben így mézet,
pollent tárolnak, valamint az utódaikat is itt nevelik fel. A méhviasz
kiválasztásához az ideális hőmérséklet 33-36 °C. A méhviasz előállítása
körülbelül nyolcszor annyi méz
elfogyasztásába kerül. Becslések szerint a méhek körülbelül 530 000
kilométert repülnek 1 kg méhviasz előállításához.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése