2012. december 2., vasárnap

Kecsketejes olívaszappan fahéjjal

ELFOGYOTT!
Márványos barna lett ez a szappan, kifejező fahéj illattal.
Mindig kíváncsian figyelem a kecsketejes szappanok esetében a tej és az NaOH reakcióját-milyen szín lesz a végeredmény?
  A kecsketejben lévő tejcukor az NaOH hatására különböző mértékben megég, ettől függ lényegében a szappan végső színe. Ezért tanácsolják, hogy kecsketej,és más cukor tartalmú vízfázis esetében is hűtsük le, sőt fagyasszuk le a folyadékot, úgy adjuk hozzá az NaOH-t, hogy a hirtelen fellépő exoterm hőhatás minél kevéssé égesse meg a folyadékban lévő cukrot.
Csodálatosan krémesen reagál a kecsketej a lúgra-szinte nem is folyik, mire a kívánt langyos hőmérsékletet eléri, így vegyítem azután a megfelelő hőmérsékletűre melegített zsírfázissal-ebben az esetben az olívaolajjal és a kókuszvajjal.



 
  A kecsketej zsírmolekulái akár tízszer kisebbek, mint a tehéntejben lévők. Ezen kívül a kecsketejben sok olyan enzim található, amelyek támogatják az emésztés folyamatát. A rövid és közepesen hosszú zsírsavak aránya jóval nagyobb, mint a tehéntejben, és ezek élénkítik az anyagcserénket. A kisebb zsírgömböcskéket az enzimek sokkal gyorsabban, könnyebben tudják lebontani. Az esszenciális zsírsavak a koleszterinszint csökkentésében is segítenek, ezzel egyúttal szívünk egészségét is védik. A kecsketejben található proteinek is más struktúrájúak és egyenletesebben oszlanak el, mint a tehéntejben.

  A kecsketejben megtalálható a Q10 koenzim, több mint 70 telítetlen zsírsav, s alacsony olvadáspontja miatt már 37 C-on behatol a bőr mélyebb rétegeibe és könnyen felszívódik.
Magas ásvány és elektrolit tartalma és a gyulladáscsökkentő tulajdonsága miatt a kecsketejjel készült szappanok, kozmetikumok tökéletes választás az érzékeny bőr ápolására.
  A kecsketej egy természetes forrása az alfa-hydroxy savnak (AHA) , ami finom pilling segítségével hámlasztja a bőr fáradt felső rétegét és segíti a friss bőr képzését.
Kiválóan gyógyítja az ekcémás, pikkelysömörös bőrt is.


   A fahéj (Cimmamomum Ceylanicum) kétszikű, a babérfélék családjába tartozó fa.

A fiatal ágak lehántolt kérgét használjuk fűszernek.
  A fahéj illóolajat a babérfélék családjába tartozó ceyloni fahéjfa belső kérgéből és a kínai kasszia fahéjfa hámozatlan kérgéből víz- vagy vízgőz-desztillációval nyerik ki. 
  A gyógyászatban étvágyjavító, gyomorerősítő hatása miatt használják.Vérellátás javító hatása van, vérbőséget okoz a bőrben, ezért jó izom-, ízületi-, mozgásszervi problémáknál masszázs krémbe vagy szappanba. A kozmetikában főként zsírégető tulajdonsága tette népszerűvé, a bőrt feszesíti, visszaadja rugalmasságát.




  Az olívaolaj az olajfa (Olea europaea) 
csonthéjas terméséből, az olajbogyóból előállított zöldessárga, jellemző illatú, kellemes, édeskés ízű, szobahőmérsékleten folyékony növényi zsiradék.

  Az olívaolaj a szervezet számára esszenciális telítetlen zsírsavakat tartalmaz: linolsavat, linolénsavat és arachidonsavat (F-vitaminnak is nevezik ezeket a zsírsavakat).
Az olívaolaj természetes antioxidánsai az A-, D-, E-vitamin és a béta-karotin. Másodlagos növényi anyagai a polifenolok és a tokoferolok.
 Erősíti az izomsejteket és jó hatású reumás ízületi gyulladás esetén is.
Könnyen emészthető, mert gyorsan felbomlik (szétoszlik, emulgeál) az emésztőrendszerben. Erős epehajtó hatása van, rendszeres fogyasztása megakadályozza az epekövek kialakulását. Kis mennyiségben zsírszegény étrendekben is jól hasznosítható (máj-, epe-, hasnyálmirigy-betegségek stb.). Gyomorsavcsökkentő hatású. Nagy D-vitamin-tartalma segíti a kalcium beépülését a csontokba. Az A-vitamin a szem megfelelő működésére, a  haj és a bőr egészségére van hatással.   
  Az  olívaolaj kényezteti és nyugtatja a bőrt, növeli a bőr immunitását, javítja a többi összetevő hatásfokát. Gazdag A- és E-vitaminban. A bőrrel rokon komponenseinek köszönhetően könnyen felszívódik , hatékonyan és gyorsan fejti ki hatását a bőr mélyebb rétegeiben .

 


A szappan összetevői:

Szappanosított olívaolaj, kecsketej, őrölt fahéj

Illóolaj: fahéj 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése