Márványos barna lett ez a szappan, kifejező fahéj illattal.
Mindig kíváncsian figyelem a kecsketejes szappanok esetében a tej és az NaOH reakcióját-milyen szín lesz a végeredmény?
A kecsketejben lévő tejcukor az NaOH hatására különböző mértékben megég, ettől függ lényegében a szappan végső színe. Ezért tanácsolják, hogy kecsketej,és más cukor tartalmú vízfázis esetében is hűtsük le, sőt fagyasszuk le a folyadékot, úgy adjuk hozzá az NaOH-t, hogy a hirtelen fellépő exoterm hőhatás minél kevéssé égesse meg a folyadékban lévő cukrot.
Csodálatosan krémesen reagál a kecsketej a lúgra-szinte nem is folyik, mire a kívánt langyos hőmérsékletet eléri, így vegyítem azután a megfelelő hőmérsékletűre melegített zsírfázissal-ebben az esetben az olívaolajjal és a kókuszvajjal.
A kecsketejben megtalálható a Q10 koenzim, több mint 70 telítetlen zsírsav, s alacsony olvadáspontja miatt már 37 C-on behatol a bőr mélyebb rétegeibe és könnyen felszívódik.
Magas ásvány és elektrolit tartalma és a gyulladáscsökkentő tulajdonsága miatt a kecsketejjel készült szappanok, kozmetikumok tökéletes választás az érzékeny bőr ápolására.
A kecsketej egy természetes forrása az alfa-hydroxy savnak (AHA) , ami finom pilling segítségével hámlasztja a bőr fáradt felső rétegét és segíti a friss bőr képzését.
Kiválóan gyógyítja az ekcémás, pikkelysömörös bőrt is.
A fahéj (Cimmamomum Ceylanicum) kétszikű, a babérfélék családjába tartozó fa.
A fiatal ágak lehántolt kérgét használjuk fűszernek.
A fahéj illóolajat a babérfélék családjába tartozó ceyloni fahéjfa belső kérgéből és a kínai kasszia fahéjfa hámozatlan kérgéből víz- vagy vízgőz-desztillációval nyerik ki.
A gyógyászatban étvágyjavító, gyomorerősítő hatása miatt használják.Vérellátás javító hatása van, vérbőséget okoz a bőrben, ezért jó izom-, ízületi-, mozgásszervi problémáknál masszázs krémbe vagy szappanba. A kozmetikában főként zsírégető tulajdonsága tette népszerűvé, a bőrt feszesíti, visszaadja rugalmasságát.
Az olívaolaj az olajfa (Olea europaea)
csonthéjas terméséből, az olajbogyóból előállított zöldessárga, jellemző illatú, kellemes, édeskés ízű, szobahőmérsékleten folyékony növényi zsiradék.
Az olívaolaj a szervezet számára esszenciális telítetlen zsírsavakat tartalmaz: linolsavat, linolénsavat és arachidonsavat (F-vitaminnak is nevezik ezeket a zsírsavakat).
Az olívaolaj természetes antioxidánsai az A-, D-, E-vitamin és a béta-karotin. Másodlagos növényi anyagai a polifenolok és a tokoferolok.
Erősíti az izomsejteket és jó hatású reumás ízületi gyulladás esetén is.
Az olívaolaj kényezteti és nyugtatja a bőrt, növeli a bőr immunitását, javítja a többi összetevő hatásfokát. Gazdag A- és E-vitaminban. A bőrrel rokon komponenseinek köszönhetően könnyen felszívódik , hatékonyan és gyorsan fejti ki hatását a bőr mélyebb rétegeiben .
A szappan összetevői:
Szappanosított olívaolaj, kecsketej, őrölt fahéj
Illóolaj: fahéj
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése