2013. február 14., csütörtök

Propoliszos-mézes szappan virágporral

  Kedvenceim a méhecskék, akik nemcsak végtelen intelligenciájukkal, bölcsességükkel,kedvességükkel bűvölnek el, hanem az általuk összehordott kincseikkel is.  A méz, a méhviasz, a propolisz és a virágpor külön-külön is egy csoda, én pedig most az összeset beletettem a legújabb szappanunkba! 
  Krémes, mézszínű, virágpor illatú,ápoló szappan lett a végeredmény, amelyet minden bőrtípusra ajánlok. Zsíros, pattanásos bőrre kiváló fertőtlenítő-, gyulladáscsökkentő hatása miatt,- száraz ,érzékeny bőrre vitamindús-, regeneráló-, tápláló hatása miatt. A normál bőrűekről meg ne is beszéljünk... :)


  A méhek által közvetlen a virágokról gyűjtött virágpor fehérjékben,zsírokban,vitaminokban és ásványi sókban gazdag koncentrált táplálék,természetes produktum. A virágpor színe aszerint,hogy milyen növénytől származik, az aranysárgától a sötétbarnáig változik. Íze édes,illatos,jellegzetes szagú. A virágpor a szó legszorosabb értelmében vett fehérje táplálék. 20 féle aminosavat tartalmaz, többek között: hisztidint, triptofánt, metiomint, leucint, lizint, lubaminsavat, cisztint stb. Jelentős mértékben tartalmaz főleg a „B” csoporthoz tartozó vitaminokat is: riboflavint (G vitamin), pridoxint (B6 vitamin), tiamint (B1 vitamin), nikotinsavamidot, pantotensavat, valamint kevesebb „C” és „A” provitamint, folsavat és „P”vitamint.




  Rendkívül jó hatással van a bőrre is- bőrfeszesítő, bőrtápláló hatású- elősegíti a fokozott szöveti regenerációt.Számos bőrápoló termék összetevője.
  A propolisz vagy méhszurok olyan gyantás, ragacsos anyag, amelyet a dolgozó méhek a kaptár védelmére, a betolakodó baktériumok és egyéb kórokozók ellen gyűjtenek. Ragadós, sárgásbarna, kellemes illatú anyag, melyet a fák rügyeiről, fiatal ágairól, levélnyeleiről gyűjtenek be a méhek, átalakítják, azután a kaptárak tömítésére és fertőtlenítésére használják.A tiszta propolisz kimagaslóan hatékony elemekből áll. Legfontosabb és legtömegesebb alkotórészei a flavonoidok. További fontos hatóanyagok: kalkonok, terpének,vitaminok, (B1, B2, B6, C, E, ), aminosavak,enzimek,ásványi elemek (K, Na, Mg, Al, P, Si, Va, Co, S, N, Zn). Tartalmaz ferulasavat,amitől baktériumölő és baktériumfejlődést gátló hatású (külsődleges felhasználás esetén).
     A belőle készült tinktúra főként antibakteriális, gomba és vírusölő valamint gyulladásgátló hatású (légúti, húgyúti betegségek, fertőzések, influenza, gyomorfekély stb.) Ezenkívül fokozza a sejtlégzést, növeli a sugártűrő képességet, semlegesíti a mérgeket, vérnyomáscsökkentő, élénkítő hatású, és növeli a szervezet ellenálló képességét..
     Külsőleg használhatjuk nehezen gyógyuló sebek, nyálkahártya- és bőrgyulladások kezelésére, horzsolásokra, vágásokra, más bőrproblémákra, ízületi fájadalmakra és gyulladásokra,pattanásokra-erős baktériumölő, hámgyógyító, regeneráló, tisztító hatása van.


  A méhviasz  természetes viasz, melyet a mézet termelő méhek állítanak elő. A méhviaszt apró pelyhek formájában, a 12 – 17 napos fiatal dolgozók választják ki a potrohuk hasi oldalán lévő mirigyekből. A kiválasztott méhviasz teljesen átlátszó, de fehér színt kap azután, hogy a méhek rágással képlékennyé teszik. A végső sárgás-barnás színt a pollenben található olajok miatt, valamint a propolisz hatására nyeri el.
  A méhviasz  hatására bőrünk megpuhul és feszessé válik, javul a bőr sejtjeinek regeneráló képessége, baktériumölő hatása van, nyugtatja a bőrt és megakadályozza a gyulladások kialakulását, serkenti a vér keringését, jelentős az antiallergén hatása és az UV elnyelő szerepe.


   A méz a virágok nektárjának, a méhek által átalakított terméke-az ember már az ókor előtt is ismerte és fogyasztotta eleinte mint csemegét, később mint fontos táplálékot, végül mint gyógyterméket használta, illetve használja. Mai ismereteink alapján a méz közel 70-féle gyógy-, és fiziológiai hatással bír. A méz kiváló szénhidrátforrás, mely gazdag ásványi anyagokban, tartalmaz vitaminokat, s szerves savakat, illóolajokat és fontos enzimeket. Találhatók még benne aminosavak, fehérjék és egyéb bioaktív anyagok. 81%-ban főleg monoszacharid cukrot tartalmaz. 22 féle makro-, és mikroelem található benne.Rendkívül magas az enzimtartalma is, ez okozza a jelentős antibiotikus sajátosságát. 
  A méz kegfontosabb kozmetikai jellemzői: 
 -Megfiatalítja a bőrt-
-Mélyen táplál, és megakadályozza a fertőzéseket
-A tiszta méz nem irritálja a bőrt és nem okoz allergiát
-Megtartja a nedvességet és megakadályozza a kiszáradást
-Simává és rugalmassá varázsolja a bőrt
-Fényt ad a tompa színű bőrnek, és megakadályozza az elszíneződést
-Igazi antioxidáns, és harcol a szabadgyökök ellen 
-Gyógyítja és megelőzi a pattanásokat
-Hatásos a sebekre és a gyulladásokra
-Helyreállítja a károsodott bőrt 
-Bársonyossá varázsol, fiatalít 



                                                                  
        
A szappan összetevői: szappanosított olívaolaj, ricinus olaj, kókusz olaj,
méz, propolisz tinktúra, méhviasz, virágpor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése