A jojoba olajat az arizonai és mexikói sivatagban honos örökzöld cserje magjából préselik ki. Az indiánok már több száz évvel ezelőtt is ismerték és használták, kiváló tulajdonságait az ipar mégis csak nemrégiben fedezte fel, és használja egyre szélesebb körben a kihalás szélére sodródott ámbrás cet olajának kiváló helyettesítőjeként.
A
jojoba olaj tulajdonképpen kémiailag nem is olaj, hanem folyékony
viasz, mely hosszú láncú viaszos észterekből épül fel, olvadáspontja 7oC-on
van. Ez a decens illatú, natív formájában aranysárga olaj ellenáll az
oxidációs folyamatoknak, ezért nagyon nehezen avasodik meg, azaz hosszan
eltartható, illetve növeli a vele kevert olajak tartósságát is. Viaszos
észterei nagyon hasonlítanak az emberi bőr által termelt faggyú
észtereihez (mely a bőrünket védő hidrolipid film része), így kiválóan
erősíti a bőr védelmi funkcióit, megköti a nedvességet a bőr
szarurétegében, növeli annak rugalmasságát.
Figyelemreméltó
tulajdonsága az is, hogy ellehetetleníti bizonyos mikroorganizmusok
(pl. staphylococcus aureus, pseudomonas aeruginosa és a candida
albicans) életfunkcióit, valamint például az akné kialakulásában
szerepet játszó baktériumokét is. Ezért az aknés bőrre szánt krémek
fontos összetevője. Emellett azonban minden bőrtípus profitálhat a
jojoba tartalmú krémekből, kiváló alapanyaga szemkörnyékápolóknak,
hajápolási termékeknek is. Érzékeny bőrűek is használhatják, az érett,
száraz bőr rugalmasságát javítja.
A méz a virágok nektárjának, a méhek által átalakított terméke-az ember már az ókor előtt is ismerte és fogyasztotta eleinte mint csemegét, később mint fontos táplálékot, végül mint gyógyterméket használta, illetve használja. Mai ismereteink alapján a méz közel 70-féle gyógy-, és fiziológiai hatással bír. A méz kiváló szénhidrátforrás, mely gazdag ásványi anyagokban, tartalmaz vitaminokat, s szerves savakat, illóolajokat és fontos enzimeket. Találhatók még benne aminosavak, fehérjék és egyéb bioaktív anyagok. 81%-ban főleg monoszacharid cukrot tartalmaz. 22 féle makro-, és mikroelem található benne. Elsősorban C-, és B-vitamin, folsav és nikotinsav a leglényegesebb vitamintartalma. Rendkívül magas az enzimtartalma is, és ez okozza a jelentős antibiotikus sajátosságát. az emberi szervezet pótolhatná ezt a létfontosságú anyagot a szervezet és a sejtek működéséhez. A lépes mézben lévő viasz és propolisz fokozza a méz hatékonyságát nyálkahártya-gyulladások, illetve immungyengeség esetén. Legjelentősebb felhasználási köre: szívbetegségek (szívgyengeség), gyomorhurut, légcsőhurut, endokrin-mirigy bántalmak (elégtelenség), sebek kezelése.
A méz legfontosabb kozmetikai jellemzői:
- Eltünteti a ráncokat és a finom vonalakat
- Megfiatalítja a bőrt
- Mélyen táplál, és megakadályozza a fertőzéseket
- A tiszta méz nem irritálja a bőrt és nem okoz allergiát
- Megtartja a nedvességet és megakadályozza a kiszáradást
- Simává és rugalmassá varázsolja a bőrt
- Fényt ad a tompa színű bőrnek, és megakadályozza az elszíneződést
- Igazi antioxidáns, és harcol a szabadgyökök ellen
- Gyógyítja és megelőzi a pattanásokat, az elszíneződést, és az aknét
- Hatásos a sebekre és a gyulladásokra
- Helyreállítja a károsodott bőrt
- Bársonyossá varázsol, fiatalít
- Segíti a bőrsejtek megújulását
- Gyógyítja az akné, az ekcéma és más bőrproblémákat, mivel aminosavat és enzimeket tartalmaz
- Hatásos a bőr károsodása és az öregedés ellen
A makadámdió-olaj a makadámdió fa (Macadamia ternifolia) termésének belsejéből készül, amely tápláló olajokban rendkívül gazdag. Telítetlen zsírsav tartalma még az extra szűz olívaolajénál is magasabb. Az olaj mintegy 80%-át két telítetlen zsírsav, illetve ezek észtere adja: az olajsav és a palmitoleinsav. Mindkettő alkotórésze a bőrünk védelmében fontos szerepet betöltő faggyúnak.
Tápláló, puhító, nyugtató, védő hatású olaj a bőr és a haj számára. Serkenti a bőrben mikrokeringést. Valamennyi bőrtípus számára ajánlott, így a száraz, érzékeny, sérülékeny, irritált, zsíros és kombinált bőrök, valamint rosacea kezelésére is kiváló. Önmagában vagy natúr kozmetikai krémekbe, szappanokba téve alkalmazható. Lassítja a bőr öregedési folyamatait, fürdéshez fürdőolajként adagolható, illetve masszázsolajként is nagyszerűen alkalmazható.méhviasz,feszessé,baktériumölő,gyulladások
A méhviasz a mézet termelő méhek viaszmirigyének terméke, melyből a hatszögletű sejtek sokaságát építik fel a rovarok. A méhviasz előállításánál a lépet megtisztítják a méztől, és felolvasztják. A természetben található gyógyhatású szerek közül a méhviaszban található a legtöbb tartósító vegyület, melyek hatása az idő múlásával sem csökken. A viasz többféle vegyület keveréke. Legfontosabb alkotóelemei a szabad zsírsavak, melyek a viasz 13%-át, a szilárd alkoholok vegyületei 70%-át, a szénhidrogének pedig 12-13%-át alkotják. A méheknek 1 kg viasz termeléséhez 3 és fél kg mézre, 50 g virágporra van szükségük.
A méhviasz kiválasztásakor még átlátszó. Mélysárga színét később a pollenek ill. a propolisz adja meg.
A méhviasz hatására bőrünk megpuhul és feszessé válik, javul a bőr sejtjeinek regeneráló képessége, baktériumölő hatása van, nyugtató hatású és megakadályozza a gyulladások kialakulását.
A szappan összetevői: szappanosított olívaolaj, méz, méhviasz, makadámdió-olaj, jojoba olaj,napraforgó olaj, kurkuma
Illóolajak: méz és akác
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése